Yazılım Mühendisliği mi Bilgisayar Mühendisliği mi?

Yazılım Mühendisliği mi Bilgisayar Mühendisliği mi?

Bu soru bana tercih dönemlerinde tercihini yapacak öğrencilerden çok aileleri tarafından en çok sorulardan bir tanesi 😊Bu yazı ile en azından bu soruya kendi deneyimim ve sektörel anlamda gördüklerimle bilgim ve tecrübemden yola çıkarak cevap vermeye çalışayım.
Öncelikle cevaba geçmeden önce bu iki bölüm arasında tercih yapacak kişilerden şunu çok iyi anlamalarını ve bunun farkında olmalarını istiyorum, Türkiye de maalesef hangi üniversite olursa olsun eğitim sistemi size bu iki bölümünde vermesi gerekenleri veremeyecektir burada üniversitenin size vereceği şey sadece düzgün bir başlangıç yapmanız için zemini hazırlamak olacaktır. Ülkemizde maalesef bu bölümlerin isimlerinde ne kadar mühendislikte geçse aslında mühendislik diplomanız bu sektörde hiçbir işinize yaramayacaktır. Üniversiteyi bitirip mezun olduktan sonra eğer işe girme şansı bulabilirseniz göreceksiniz ki hiç üniversite okumamış insanların sizden çok çok daha fazla bilgi ve tecrübe ile çok daha ileri seviyede olduğunu göreceksinizdir. Bunu hem alaylı hem de sonradan okulunu okumuş birisi olarak söylüyorum. Bu iki bölüm için üniversite zamanında kendinizi üniversiteden bağımsız olarak ne kadar fazla geliştireceğinize göre iş kendinizde bitiyor. Çok çalışın, akıllı çalışın ve çabalayın. Sürekli kendini inanılmaz hızlı geliştiren bir sektörde çalışacağınızın lütfen farkında olun.
Genelde merak edilen şey iki bölüm içinde yazılım dili kesinlikle öğrenecek miyim sorusudur. Her iki bölümde yazılım bilgisini size verecektir fakat bilgisayar mühendisliği biraz daha yazılım mühendisliğine göre bunu size az verecektir. Çünkü donanım dersleriniz daha ağırlıkta olacak ve bir bilgisayar sisteminin nasıl çalıştığını anlamanız için size daha yoğun mesai harcayacaktır. Bu yüzden ilgi alanınızı çok iyi anlamanız ve buna göre bölümü seçmeniz gerekiyor.

Peki ya aileler?

Aileler daha çok seçecekleri üniversitenin sıralamasına yada iyi bir üniversite olup olmadığına hangi şehirde olduğuna vs bakar ve buna göre üniversiteyi seçer bölümü değil 😊 çünkü bölüm hakkında bilgileri yoktur yada çok azdır. Daha öncede bahsettiğim gibi bu sektör için üniversitenin isminin yada başarısının hiçbir önemi yoktur. Ailelerin bakması gereken şey üniversite ve şehir güvenliği, çocuklarının o şehirde rahat yaşayıp yaşayamacağı yada ekonomik açıdan nasıl bir şehir olduğu yönünde olmalıdır çünkü bölümü okuyacak kişi çocuklarıdır onun istek ve görüşleri bölüm açısından daha önemlidir.

Kimler Bilgisayar Mühendisi Olmalı?

Eğer yazılıma o kadarda ilginiz yoksa ama bilgisayara ilgi duyuyor elektroniğe ilgi duyuyor matematiği seviyor ve donanım tarafınız daha ağır basıyorsa bu bölümü seçebilirsiniz. Bilgisayar sistemlerinin nasıl tasarlandığını ve mimarı açıdan tasarıma ilgi duyuyorsanız bunları öğrenmek istiyorsanız, server ve network konularında bir şeyler yapmak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu bölümü seçmek sizin için kariyerinizi düzgün inşa etmek açısından çok daha sağlıklı olacaktır.

Kimler Yazılım Mühendisi Olmalı?

Eğer yazılıma daha çok ilgi duyuyorsanız, donanım ve bilgisayar sistemleri yada tarihi çokta umurunuzda değilse, algoritma ve mantık gibi konularda beyniniz çok daha iyi çalışıyorsa ve sadece kod yazmak ve diğer konular ile fazla ilgili olmak istemiyorsanız, yazılım dilleri öğrenmek, bu alanda ilerlemek istiyorsanız bu bölümü seçebilirsiniz. Frontend ve backend gibi kavramları duyuyor, bu kavramları kendinize yakın hissediyorsanız birden fazla yazılım dili ile içli dışlı olmak istiyorsanız bu alanda kariyerinizi inşa etmek sizin açınızdan çok daha sağlıklı olacaktır.
Her iki bölümü okuyacak öğrencilerde girişken olmalı ve üniversite projelerinde yada dışarıdan tanıştığı sektör içerisinden arkadaşları ile ortak projeler üretmeli yada mevcut projelere katkı sağlamaları gelişimleri açısından çok daha verimli bir üniversite zamanı geçirmelerini sağlayacaktır.

Sonuç :)

Bu kısma kadar yazıyı okuduysanız zaten hangi bölümü seçeceğinizi çoktan karar vermiş olmalısınız fakat bir kaç şey daha ekleyerek kendi düşüncemi de sonuç olarak eklemek istiyorum. Ama unutmamalısınız ki bu sorunun cevabı bu bölümü tercih edecek kişiye göre değişecektir.
Ülkemiz için bu iki bölüm açısından şunu söyleyebilirim ki mezun olduğunuzda diplomanın ve üniversite isminin hiçbir önemi yoktur. Kişinin ne çalışmalar yaptığı neleri referans gösterebildiği ve hangi konularda bilgi sahibi olduğu çok daha önemlidir ve buna göre genelde sizi işe alırlar. Maaş konusunda iki bölümde iyi paralar kazanabilir buda kişiden kişiye göre kendini ne kadar geliştirdiğine göre değişecektir.
Ben her iki bölümü de ilgilendiren alanlar için çok fazla çalışmalar yaptım ve yapmaya da devam ediyorum fakat gelecek açısından iki bölümü de değerlendirmeye kalktığımda çok fazla derine inebilmeme olanak tanıyan ve halen dibini bulamadığım bölüm olan ve kendime daha yakın hissettiğim yazılım mühendisliğini çok daha önü açık hissediyorum.
Ne olursa olsun hangi bölümü seçerseniz seçin kendinizi çok iyi geliştirin ve para için değil başarılı olabilmek için kendinizi geliştirmeye çalışın, mühendislik ilkelerini unutmadan kaliteli işler yaparak başarıyı kovalamaya çalışın. Başarı geldiğinde para ardından gelecektir endişelenmeyin. Bu sektörde kariyer inşa edecek olan arkadaşlara eğitim hayatlarında ve iş hayatlarında başarılar diliyorum.